Merhaba Arkadaşlar,
Su içmenin önemini hepimiz çok iyi biliriz. Ortalama olarak günde 2 lt su içmemiz gerektiği söylenir durulur. Ben masa başı çalıştığım için sürekli masamın üzerinde 1 lt şişe su durur. Gördükçe içerim, yoksa pek aklıma gelmiyor...
Sade su içmenin faydaları anlatmakla bitmez ama suyu aroma katarak da içebiliriz. Hem baharatların ya da bitkilerin faydalarından faydalanırız, hem de vücudumuzun alması gereken sıvıyı değişik aromayla almış oluruz.
Peki suyumuza hangi aromaları katabiliriz? İlk aklıma gelen karanfil.Karanfil, Osmanlı Mutfağının vazgeçilmez bir baharatıdır. Kuvvet macunlarında, aşurede onun kullanımından vazgeçilemez. Karanfil ağacının tomurcuklu çiçekleridir. Çiçekçilerin satışa sundukları ve halk arasında bilinen karanfil çiçeği ile hiçbir alakası yoktur. Avrupalılar, onu turşu ve tatlılarında çeşni vermesi amacı ile kullanırlar. Hatırı sayılır derecede faydası vardır:

* Manganez, kalsiyum ve magnezyum minerallerinden zengindir.
* Kanserden korunmaya ve mevcut hastalığın ilerlemesini önlemeye yardımcı olmaktadır.
* İyi bir ağrı kesici ve antibakteriyel etkileri nedeniyle diş hekimliğinde kullanılmaktadır.
* Kalp ve damar hastalıklarından korur.
* Diyabet için insülin hormonu üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır.
* Çeşitli mantar türlerine karşı etkilidir.
* İlaçlarda Anti-toksik özelliğiyle kullanılmaktadır.
* Afrodizyak özelliği ile cinsel gücü artırır.
* Güçlü bir mikrop kırıcıdır, sinirsel baş ağrılarını giderir.
* Nefesiniz kötü koktuğunda; Bir miktar karanfil ve havlıcan ile çavdar ekmeğinin kabuğunu alıp döverek bal suyuyla içse kötü kokan nefesini anında iyileştirir.
* Et ve et sulu yiyeceklerin bozulmasını, bayatlamasını önler.
* Bol idrar söktürür, vücutta çeşitli sebeplerden biriken suyu dışarı atar.
* Toksinlerin atılmasını sağlar,
* Bronşları açıcı ve ferahlatıcıdır. Soğuk algınlığı döneminde kullanılmalıdır. Sigarayı bırakırken hem enerji verir, hem sigara içme isteğini engeller ve ciğerlerdeki nikotini atar.
* Karanfil, zihni açar ve enerji verir.

Bunun için sabah demlediğiniz çayın içerisine birkaç adet karanfil atmanız yeterlidir veya çayından bir çay bardağı içmek yeterlidir. Gece veya saat 5 ten sonra içilir ise uykusuzluk yapar.
Karanfili suya aroma olarak katabileceğimiz gibi çaya kattığımızda da çok güzel bir tat verecektir.
Bir diğer aroma da tarçındır. Defnegillerden bir ağacın kabuklarının soyularak boş rulo şeklinde kurutulmasıyla tarçın elde edilir.Genellikle yemeklerde ve tatlılarda lezzet ve koku vermesi için kullandığımız tarçın özellikle sütlü tatlılarda kullanılırsa sütteki zararlı bakterileri yok eder. Bal ve limonla karıştırılıp yenirse boğaz yanmasına iyi gelir.
Tarçının faydalarına gelirsek:

* Tarçın ferahlık verir ve iştah açar.
* Damar tıkanıklığını önler, mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir.
* Bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur.
* Cinsel isteği arttırır.
* Gaz söktürücüdür.
* Kötü kokuları, öksürüğü ve ishali keser.
* Soğuk algınlığı ve nezleye karşı yararlıdır.
* Tarçın, şeker hastaları için çok faydalıdır.
* Adet öncesi gerginliklere iyi gelir.

Suya katacağımız aromalardan bahsetmişken limondan bahsetmezsek olmaz. Limon gerçekten de çok faydalı bir meyvedir. Her sabah ilk içtiğiniz suya limon katarsanız, hem tadı ferahlatıcı olacak hem de vücudunuza ihtiyacı olan C vitamini depolarsınız.
Hiç üşenmeyin ve suyunuza bir miktar limon katın bakın faydaları neler olacak:

* Bağışıklık sistemini güçlendirir çünkü vitamini ve potasyum açısından zengindir
* Kilo vermenize yardım eder.
* Toksinlerden arındırır.
* İltihabı azaltır.
* Kafeini kesmek isteyenlerin en büyük yardımcılardan biridir.
* Ph dengeler.
* Enerjinizi arttırır.
* Sindirime yardımcı olur.
* Böbrekleri ve karaciğeri temizler.
* Bozuk mideler için birebirdir.
Suya katacağınız her aroma, suyu güzel bir tat vereceği için daha iştahlı içmenize sebep olurken, vitamin ve minarellerle de bağışıklık sisteminizi ödüllendirmiş olacaksınız... Hadi ne bekliyoruz, bir bardak aromalı suya ne dersiniz ?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder