Sayfalar

22 Ocak 2015 Perşembe

DJ Olmak İsteyenler Bu Yazıyı Okusun

Merhabalar,

Okuldan arkadaşım bir süredir DJ'lik kursuna gidiyor. normalde de hareketli bir insan ama kursa başladığından beri enerjisi daha da arttı. Sürekli ritim tuturken, şarkı mırıldanırken görür oldum onu koridorlarda. Müziğe ve dansa olan ilgimden dolayı tabi ki bunu fark edip sordum: 

DJ'lik kursunda neler yapılıyor
, kurs sonunda ne oluyor, sertifika veriliyor mu? Nasıl profesyonel olunuyor? Müzik alt yapısı gerekiyor mu? Kazançlı bir meslek mi? DJ lik ekipmanlarını kullanmak zor mu?
Bu sorularım karşısında arkadaşımda bana, Grupanya'da şuan gittiği kursun indirim kuponu olduğunu ve tanıtım amaçlı dersleri izlemeye gelerek bütün sorulara cevap alabileceğimi söyledi. Çok merek ettiğim için hemen internete girip baktım ve kuponun bitmesine son bir saat kala aldım..

Arkadaşım beni yalnız bırakmayarak benimle birlikte geldi. Caddebostan'da çok merkezi bir yerde. Türkiye'nin ilk DJ okuluymuş. Oraya gittiğimde ikinci kura başlayan bir öğrenci vardı. İlk önce onu izledik. DJ hocası ve DJ kursunun sahibi, ekipmanı nasıl kullandığını, hangi müzikleri seçtiğini, müziği dinlerken ritm duygusunun çok iyi olması gerektiğini ve ekipmanı kullanmayı öğrenmekten çok, nerede ne zaman müziğe efekt yapacağın duygusunun çok iyi yakalamak gerektiği ve duyguyu hissetmenin önemini anlattı

Birinci kuru bitiren DJ adayları, mezuniyet adı verilen bir partide yardımcı DJ olarak sahne alıyorlar. Bu performansları onların hem mezuniyetleri oluyor, hem de DJ lik için adım atmış oluyorlar. Bu partide her kursiyer bir Set hazırlıyor. Yani Set terimin anlamı, bir DJ'in çaldığı süre boyunca oluşturduğu giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine sahip bir paragrafa benzer yapıda ilerleyen parçaların toplamıdır. Arkadaşım birinci kuru tamamladığı için yakında mezuniyeti olacak ve şuan Set hazırlığı içinde. Tabiki ekipmanı kullanmayı daha iyi öğrenmeye çalışıyor ve müziği daha iyi duyabilmeyi, ritmi doğru yerde yakalamak için sürekli tekrar yapıyor.

Onları izledikten sonra sıra bana geldi. DJ hocası ilk önce sizin ritm duygunuzu ölçmek istedi. Çalan herhangi bir parçada her vuruş sayısına ekipmanda bateri sesi veren bir tuşla eşlik etmeniz ve parçadaki vuruşla ekipmandaki tuşa işaret parmağınızla bastığınız vuruş aynı olması gerekiyor. Bunun için vücudunuzla ritm tutarak yaparsanız ve müziği hissetmeye çalışıp konsantre olursunuz daha iyi yakalayabiliyorsunuz. 

DJ Ekipmanında Ritm Tutmak
Bir kur 16 saat sürüyor. İstediğiniz şekilde kullanıyorsunuz bu saati, haftanın her günü açık. Hatta saat konusunda esnek olduklarını, çalışmak istediğiniz bir saat gidip çalışabileceğiniz, ya da orada fazla kalmanız gerektiyse istediğiniz kadar kalabildiğiniz de oluyormuş. Ayrıca ritm duygunuzu daha da geliştirmek için bir arka sokakta bir kafe'de perküsyon çalışmalarına da katılabiliyorsunuz. 

Toplam 2 kur var. İkisi de bitirdiğinizde mezuniyetiniz oluyor ve artık DJ oluyorsunuz. Kurs yeri size parti, düğün, kına gecesi, festivaller  gibi etkinliklerde DJ olarak yer ayarlayabiliyor ve sizin tecrübenize göre alacağınız ücret 200 TL ile 2000-3000 TL arası değişiyor. Kurlar biraz pahalı ama bu iş profesyonel olarak düşünürseniz, verdiğiniz parayı tekrar geri alabiliyorsunuz. 

Bu arada bu işe girmeyi düşünüyorsanız ek iş olarak ya da profesyonel anlamda, iyi bir kulaklığınız mutlaka olmalı, müzik arşivini zaten kurs size cüzi bir rakamla sağlıyor ama bütün müzikleri dinlemeniz gerekiyor ki Setleri iyi yapabilin. Eve bir ekipman alıp çalışmak istiyorsanız zaten çok fazla parayı gözden çıkarmanız gerekir.


Masraflı bir uğraş gibi gözükse de daha sonrasında gerçekten ek iş olarak yapılsa dahi iyi bir gelir elde edilebilecek bir meslek. Bunların yanında müzik arşivinizin ve kültürünüzün çok fazla gelişeceği, sosyal çevrenizin fazlalaşacağı, ritm duygunuzun, zekanızın, dikkatiniz artacağı da bir gerçek. İnsana verdiği enerji ve mutluluk tarif edilemez. 

Ben DJ olarak bir kabinde bulunmadım ama DJ hocasının ve asistanının söylediğine göre, bir topluluk önünde insanları yönlendirerek ekipmanı hakim olmak insanda acayip bir ego da yapıyormuş. Bu da bir dip not :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder